www.pogrrebenie.bg, погребение, погребално бюро, погребална агенция, венци, цветя, паметник, паметници, домашни любимци, pogrebenie


 » Гробища и крематориуми
 » Домашни любимциКакво да правим в първите минути след смъртта

Понякога се говори, че многобройните задължения, които трябва да се изпълнят, когато почине член от семейството са специално измислени за да разсеят човека в неговата скръб. Може би това наистина е така, защото след смъртта на член от семейството, неговите роднини и приятели са обременени с грижи по организацията на поклонението.

  • Съобщение за смърт

Съобщението за смърт се попълва и издава от лекар, присъстващ на смъртта. Ако човек почине изненадващо, или загине в нещастен случай, или лекарят не е присъствал по някакви причини, той трябва да се извика. Лекарят идва в дома с медицински експерт или следовател. Някой от тях може да установи причината за настъпването на смъртта и да го впише в съобщението за смърт. Тези действия е необходимо да се направят при първа възможност, защото без съобщение за смърт не могат да бъдат предприети никакви следващи стъпки.

  • При заявено донорство

Ако човек е подписал договор за предаване на органи от своето тяло след смъртта му, за присаждане и донорство, или е говорил, че иска това да се направи, трябва веднага да се информира лекарят или да се позвъни на телефон, посочен в договора за донорство, подписан от покойния. В случай на необходимост за незабавна доставка на тялото в болница за присаждане на органи и обратно транспортиране в моргата или дома, всички свързани с това въпроси трябва да се решават от ПОГРЕБАЛНИЯ АГЕНТ.

  • Уведомяване на близки и приятели

Роднините и близките на покойния и членовете на неговото семейство трябва да бъдат известени за случилото се по телефона възможно най- бързо. Всеки от тях, който е известен веднага след смъртта е нужно да се попита дали той ще извести другите членове на семейството си. Така например, съобщавайки печалната вест за смъртта на брат, може да се попита дали известеният би позвънил на своите братя и сестри и другите членове на семейството си. Ако е известно кога и къде ще се състои погребението, добре е да се каже, така че да не се звъни втори път.

  • Погребалната агенция

Следващото важно дело, което е необходимо да бъде извършено от близките на покойника, е да се определи коя погребална служба ще се занимава с организацията на погребението. Ако починалият е бил вярващ, следва да се организира погребение според църковните обреди.

.


  • Погребалният ритуал

ПОГРБАЛНИЯТ АГЕНТ на агенцията може да Ви помогне по този въпрос. Веднага след като се съобщи на погребалната агенция за случая, неин сътрудник се отправя към болницата или дома и оттам доставя тялото в морга или болница. Един от роднините, представляващ интересите на семейството по време на срещата трябва да обсъди с Погребалния агент приготовленията, които трябва да се направят и да се договори с него за това, колко тържествена да бъде церемонията, да се уточнят всички детайли и нюанси. Предстои да се реши какъв ковчег да се поръча, какви цветя да се аранжират, къде да се състои церемонията- в дома или на гробището; да се назначи нейния ден и час. Ако прощаването с покойния ще бъде в църква, е нужно да свържете със свещеника, за да се знае по кое време може да се назначи церемония. Погребалните служители са почтени и уважавани хора, но не бива да се забравя, че и сред тях могат да се срещнат такива, които си играят с чувствата на опечаленото семейство, опитвайки се да измъкнат от тях повече пари. Например: те предлагат да се купи най- скъпия ковчег, да се наемат повече и по- скъпи атрибути и услуги от необходимото и т. н. Затова е по- добре преговорите с погребалния сътрудник да бъдат проведени от разумен член на семейството, чийто решения не зависят от емоциите и така да не се допусне превишаване на финансовите възможности на семейството.

Всеки човек през живота си трябва да спомене как желае да бъде погребан (в земята или кремиран) . За много хора това е трудно и далечно, но оставяйки инструкции как да се организира погребението му, човек може значително да облекчи близките си след своята смърт. В тези инструкции може да бъде указано къде той желае да бъде погребано тялото или праха му, как да се проведе погребалната церемония, какви стихове и текстове иска да прозвучат в заупокойната молитва и т. н. Ако тези пожелания са известни на близки и роднини, за тях би било по- лесно да вземат решения.

След опелото (ритуала) е хубаво да се направи водосвет в дома, където е починал покойникът (ако се е случило в болница не е задължително ).

Водосветът се извършва от свещеника провел опелото или от друг по Ваш избор.

Всички тези атрибути могат да бъдат доставени от свещеника съгласно вашата уговорка.

  • Облеклото на покойника

Който от роднините или приятелите добре познава навиците на покойника, неговия вкус и маниери, трябва да предаде на Погребалния агент облеклото с което е нужно да бъде облечен покойникът. Цветът трябва да е тъмен, не- ярък, може да съответства на тоалета, с който покойния е посещавал църква. Малките момиченца обикновено се погребват в бяло, по- големите деца- в тези дрехи, с които са ходели. Мъжете се погребват с този костюм с, който са ходели в църква, като правило е да се избира тъмен цвят. Брачните халки обикновено се оставят, всички други украшения се свалят.

  • Обява във вестника и некролози

Съществуват два типа обяви: платени, публикациите на които може да се договорят с Погребалния агент, и некролози. В първия случай, член на семейството или близък приятел на покойника трябва да обсъди обявата с погребалния агент и да се реши съдържанието и. Така например, обръщения от вида: “Предана сестра” или “Любим брат” могат да не се харесат от членове на семейството и да се наложи промяна на текста. В обявата е прието да се указва датата на смъртта, имената на близките родственици, времето и номера на телефона, по който приятели и познати могат да изразят своите съболезнования. Указва се и мястото и времето за провеждане на погребението. Понякога най-близките изказват пожелания: вместо цветя, закупени за поклонението, желаещите да предадат средства за благотворителни нужди. Понякога в обявата след името на покойника се прилага думата “внезапно”, за да се подчертае, че преди смъртта си човек не е боледувал или е загинал при нещастен случай. В обявата за смъртта на жена винаги се указва моминската и фамилия. Обичайно е възрастта на покойника да не се назовава, освен ако не е починал много млад, или такова упоменаване е необходимо, за да не се обърка с някой еднофамилник. В някои случаи обявата гласи: “Поклонението ще се състои в тесен кръг от роднини и приятели” и не се споменава нито времето, нито мястото на погребението. Близките приятели тогава се осведомяват помежду си или по телефона.